Skip to main content

Economía: Que paraula més “avorrida”, “latosa”, “rebutjada” … en poques paraules: no agrada ni sentir-la ni esmentar-la. Però té alguna cosa que en general es desconeix, i que hauríem de tenir en compte el que implica aquesta ciència la qual conviu amb nosaltres tots els dies:

L’economia és la CIÈNCIA SOCIAL que estudia la manera de GESTIONAR i ADMINISTRAR els RECURSOS que disposem per a satisfer les nostres necessitats. Fins i tot, estudia el nostre COMPORTAMENT i les nostres ACCIONS.

ELS HUMANS SOM IMPREDICTIBLES, per això l’economia se centra en el comportament dels individus, en la seva activitat, en la seva interacció davant determinats successos i l’efecte que produeixen en el seu entorn. Insisteixo, l’Economia és una ciència social i és objecte d’estudi altament dinàmic.

Economia: Circular? Social i solidària? del Coneixement? Col·laborativa? Capitalista?, Planificada? en qualsevol d’elles hem de ser conscients de com GESTIONEM ELS RECURSOS I ELS NOSTRES HÀBITS, SENSE EXCEPCIÓ.

Atès que els recursos del planeta són escassos i desgraciadament, no tots podem disposar de tot, la nostra amiga Economia es veu obligada a administrar aquests béns per a aconseguir el que ens falta. La ciència econòmica embolica la PRESA DE DECISIONS dels individus, de les organitzacions, les empreses (motor econòmic indiscutible) i dels Estats per a assignar aquests recursos escassos. I fins a la data, no es fa bé i se segueix sense aprendre.

Cal tenir en compte que els recursos disponibles són limitats (existeix escassetat), però les necessitats humanes són il·limitades. Per això s’ha de tenir en compte que és el famós “COST D’OPORTUNITAT”: el cost de l’alternativa a la qual renunciem quan prenem una determinada decisió, incloent-hi els beneficis que podríem haver obtingut d’haver triat l’opció alternativa o la més adequada.

PER AIXÒ, si continuem fent les coses COM FINS ARA i no cuidem el que tenim, el nostre creixement exponencial desfavorable juntament amb les externalitats negatives, aniran en augment, el cost d’oportunitat se’ns dispara i ens anem estavellar, potser una miqueta més del que ja estem!

Aquí ho deixo.

Eugenia Sanjuán | Sòcia fundadora | Project Manager | Assessora Acreditada en gestió de la Innovació per ACCIÓ.

Cal Tip, workspaces i Assessorament Empresarial